Vragen

Heeft u een vraag? Probeert u het antwoord te vinden onder de veelgestelde vragen hieronder.

Moet ik de verwelkte oud oude bloemen verwijderen van mijn Cool Wave violen?

Cool Wave violen bloeien overvloedig. Nieuwe bloemen overdekken de oude viooltjes gemakkelijk. Het regelmatig verwijderen van uitgebloeide bloemen bevordert verdere groei en bloei echter nog meer. Dit zorgt er tevens voor dat de plant al zijn energie in groeien en uitwaaieren steekt en niet in zaadvorming.

Ik kan nergens in de buurt Cool Wave vinden! Waar zijn de planten te koop?

Als geen enkel plaatselijk tuincentrum Cool Wave violen verkoopt, kunt u Wave planten bestellen via postorderbedrijven die ze rechtstreeks naar uw huisadres sturen.

U kunt ook uw lokale winkelier vragen om Wave te bestellen voor het volgende teeltseizoen. Als uw tuincentrum geen Wave verkoopt, vraag dan waarom. Stuur ons een berichtje via de contact pagina en vertel ons wat het antwoord was.

Hoe kan ik het beste Cool Wave violen in de tuin planten?

Cool Wave violen dienen niet al te dicht op elkaar te worden geplant. Er zijn slechts 9 planten per vierkante meter nodig voor een perk vol bloemen (bij gebruik van gewone standaardviolen zijn 24 planten nodig voor hetzelfde effect). Probeer daarom minstens 30 cm aan weerszijde van elke plant vrij te houden, zodat Cool Wave violen de ruimte hebben om uit te waaieren.

Kan ik Cool Wave elk jaar in hetzelfde bloemperk planten?

Cool Wave planten kunnen zeker verscheidene jaren lang op dezelfde plek in de tuin worden geplant. Vergeet echter niet dat het beter is voor de bodem in de tuin als de beplanting regelmatig wordt afgewisseld.

Waar kan ik het beste Cool Wave violen planten?

Kies een beschutte plek in de volle zon of halfschaduw, waar de indrukwekkende schoonheid van Cool Wave het beste tot zijn recht komt.

Moeten Cool Wave violen worden "getopt"?

Nee

Hoe plant ik Cool Wave violen het beste in containers?

Cool Wave violen hebben de ruimte nodig om uit te waaieren en te hangen. Daarom kunt u Cool Wave violen het beste rondom aan de rand van een bak of mand planten, ervoor zorgend dat er voldoende ruimte tussen de planten en tot de rand van de bak of mand overblijft. Slechts 3 Cool Wave planten zijn bijvoorbeeld voldoende om een 30 cm mand of bak te vullen.

Wat is de beste toepassing voor Cool Wave violen?

Plant ze in hanging baskets of grote pottenen en creëer zo een opvallend middelpunt in uw tuin. Cool Wave violen zullen zich uitspreiden en de mand of pot helemaal met bloemen vullen om vervolgens over de rand te groeien in een waterval van kleur in tijden dat de rest van de tuinplanten er doods uitzien of nog in winterslaap zijn.

 

Cool Wave groeit ook prima in perken en borders en kan voor landschappelijke vormgeving worden ingezet. De gemakkelijk uitwaaierende planten zijn uitstekende snelgroeiende bodembedekkers; plant ze daarom zeker niet te dicht op elkaar en geef ze flink meer ruimte dan standaardviooltjes. Zie ook onze adviezen voor het planten van Cool Wave violen in de tuin.

Hoe kan ik ervoor zorgen dat mijn Cool Wave violen optimaal gaan uitwaaieren/hangen?

Om te zorgen dat Cool Wave violen zich het beste ontwikkelen, breed uitspreiden en mooi gaan hangen hebben ze regelmatig bemesting en water nodig. Pluk tijdens de bloei tevens regelmatig de oude bloemen om te zorgen dat de plant alle energie in verdere groei stopt.

Hoe goed kunnen mijn Cool Wave violen tegen de kou?

Cool Wave violen zijn jarenlang getest in verschillende delen van de wereld en het bleek dat ze heel gemakkelijk zeer lage temperaturen tot -25°C aankunnen, beter dan welke andere standaardviolen ook. Ze stoppen met groeien en bloeien, zien er bevroren uit en bladeren en stengels kunnen bruin verkleuren. Echter zodra de vorst verdwijnt en de lente onderweg is komt Cool Wave heel snel tot leven en zal binnen de kortste keren opnieuw bloeien. Omdat Cool Wave al begint te bloeien wanneer de dagen nog kort zijn is het een echte lentebode.

Moet ik mijn Cool Wave violen ook water geven als het vriest?

Nee, op dagen dat het vriest en de grond bevroren is, zijn de planten niet actief en hebben geen water nodig. U kunt ze beter met rust laten en wachten tot de vorst voorbij is. Cool Wave planten worden weer actief zodra de vorst verdwenen is, de bodem opwarmt en de lente in aantocht is. Als het zover is, dient u ervoor te zorgen dat uw Cool Wave niet uitdroogt en kunt u opnieuw beginnen met regelmatig watergeven en bemesten.

Wat is de minimum temperatuur die Wave violen kunnen overleven?

Cool Wave violen zijn jarenlang getest in verschillende delen van de wereld en het bleek dat ze heel gemakkelijk zeer lage temperaturen tot -25°C aankunnen, beter dan welke andere standaardviolen ook. Als de temperaturen in uw deel van de wereld regelmatig nog lager uitvallen, kunt u uw Cool Wave violen beschermen door ze wat dichter bij huis te zetten, in een grotere plantenbak te planten of door ze op de koudste dagen af te dekken met ademend isolerend doek, zoals in de meeste tuincentra verkrijgbaar is.

Wat moet ik doen als het blad geel wordt?

Gele bladeren kunnen verschillende oorzaken hebben. De plant lijdt mogelijk aan stress omdat hij een paar dagen te droog stond en heeft vaker en meer regelmatig behoefte aan water. Gebrek aan voedingsstoffen kan een andere oorzaak zijn voor geel blad. In dat geval is het aan te raden de plant een combinatie van langzaamwerkende en wateroplosbare meststof te geven.

Wanneer moet ik mijn Cool Wave violen water geven en bemesten?

Cool Wave violen herstellen zich wonderbaarlijk goed van tijdelijk slap hangen. Voor een optimale bloeiprestatie moeten Cool Wave violen echter regelmatig van water en voeding voorzien worden, zeker wanneer het warm is. Daarom raden wij aan om de planten elke 2 weken een combinatie van langzaamwerkende meststof en wateroplosbare meststof toe te dienen.

Insecten vreten aan mijn Cool Wave violen! Wat moet ik doen?

Cool Wave is niet erg gevoelig voor insectenvraat en omdat de planten zo groeikrachtig zijn zullen ze een kleine aantasting gemakkelijk overleven. Vraag uw plaatselijke tuinwinkelier om advies voor de behandeling van insectenvraat. Houdt u aan de ter plaatse geldende wetten en regels.

Mijn Cool Wave violen gaan dood! Wat is het probleem?

Mits u de planttips op deze website goed hebt opgevolgd zou u dergelijke problemen niet moeten hebben met uw Cool Wave violen. Problemen kunnen soms optreden als de planten niet voldoende zon krijgen of misschien niet voldoende water of te weinig voeding. Geen paniek, uw Cool Wave violen zijn zeer veerkrachtig en met een beetje extra zorg en aandacht herstellen ze zich snel in al hun glorie.

 

Vorst zorgt ervoor dat Cool Wave violen stoppen met groeien en bloeien. Als het alleen ’s nachts vriest dan zal Cool Wave doorgaan met groeien en bloemen produceren. Zodra de vorst echter strenger wordt zullen Cool Wave violen daarmee wachten tot het weer warmer wordt. Tijdens zeer strenge winters kunnen Cool Wave violen er dood uitzien, maar zodra de temperatuur stijgt, beginnen Cool Wave violen opnieuw te bloeien en fleuren uw tuin opnieuw op tot ver in de zomer!

Mijn Cool Wave violen beginnen zaad te vormen. Waarom gebeurt dit?

Cool Wave violen zullen uiteindelijk zaad gaan vormen maar zolang u ze regelmatig water en mest geeft zullen ze doorgaan met groeien en bloeien. Het is een goed idee om de uitgebloeide bloemen van de plant te plukken, zodat deze geen zaad kunnen vormen. De plant zal vervolgens snel doorgaan met groeien en bloeien.

Mijn Cool Wave violen ontwikkelen zich niet in de vorm die ik verwachtte. Enig idee waarom?

Dit kan verschillende oorzaken hebben. Misschien zijn de planten niet op de juiste afstand van elkaar geplant en hebben ze niet voldoende ruimte om uit te waaieren. Hierdoor zullen de planten zich eerder opgaand ontwikkelen dan spreiden. Het kan ook een gebrek aan zonlicht zijn, waardoor de groei wordt beperkt, maar het kan ook liggen aan onvoldoende verzorging met water en voedsel.

De bloemen van mijn Cool Wave Viooltjes zijn heel klein geworden, waarom?

Hoewel Cool Wave Viooltjes kunnen bloeien tot ver in de zomer, zullen de hogere temperaturen er wel voor zorgen dat de bloemen steeds kleiner worden. Zodra dit gebeurt, kunt u overwegen uw Cool Wave Viooltjes te vervangen door verse Wave Petunia’s die dol zijn op de warmte!

De bladeren van mijn Cool Wave violen worden paars/geel, wat betekent dit?

Dit geeft aan dat de planten niet voldoende bemesting krijgen. Cool Wave produceert massa’s bloemen en een grote plant. Om al die kleur te ontwikkelen hebben Cool Wave violen flink wat voeding nodig. Cool Wave violen ontwikkelen zich het beste optimaal wanneer ze regelmatig worden bijgemest. Voeg elke 10 tot 14 dagen wat vloeibare mest aan het water toe of gebruik een combinatie van vloeibare en langzaamwerkende meststof. Volg altijd de instructies op de verpakking.

Kan ik de zaden van mijn Cool Wave violen verzamelen en volgend jaar zaaien?

Het is niet aan te raden de zaden van uw Cool Wave violen  te bewaren. Elke plant is een uitgebalanceerde hybride plant en de zaden van deze kruising leveren minder sterke planten op met minder groeikracht en stijl als het origineel.

Ik kan nergens in de buurt Wave petunia’s vinden! Waar zijn de planten te koop?

Als geen enkel tuincentrum bij u in de buurt Wave petunia’s verkoopt, kunt u Wave planten via postorderbedrijven bestellen die ze rechtstreeks naar uw huisadres sturen.

U kunt ook uw plaatselijke winkelier vragen om Wave te bestellen voor het volgende teeltseizoen. Als uw tuincentrum geen Wave petunia’s verkoopt, vraag dan waarom . Stuur ons een berichtje via de contactpagina en vertel ons wat het antwoord was.

Kan ik Wave petunia’s elk jaar in hetzelfde bloembed planten?

Het is niet raadzaam om Wave petunia’s elk jaar op precies dezelfde plek te planten. U bereikt de beste resultaten als u ze nimmer twee opeenvolgende jaren in dezelfde bloemperk plant. Zet ze telkens op een andere plaats in de tuin. Ze zijn fantastisch in bloembakken en hanging baskets of zet er een paar op een zonnige plek in de border. Als u Wave petunia’s in baskets en bakken plant dient u elk jaar de potgrond geheel te vervangen door verse.
Kies steeds een andere locatie voor uw Wave petunia bloembed en uw planten doen het uitstekend, jaar in jaar uit. Het vruchtwisseling principe op hetzelfde stuk grond wordt sinds jaar en dag met veel succes toegepast in de landbouw; uw Wave Petunia’s varen er ook wel bij.

Waar kan ik het beste Wave petunia’s planten?

Kies een lichte zonnige standplaats die minstens 6 uur direct zonlicht krijgt. Zon is een absoluut VEREISTE om uw Wave petunia’s het hele seizoen aan het bloeien te houden en er op hun best uit te laten zien.

Hoe kan ik het beste Wave petunia’s in de tuin planten?

Denk vooral aan de volgende punten...

  • Houdt dezelfde plantdiepte aan als de oorspronkelijke pot of pack.
  • Plant Wave en Easy Wave uit op een onderlinge afstand van 30 tot 60 cm in bloemperken.
  • Tidal Wave petunia’s groeien alnaargelang de onderlinge plantafstand. Bij een plantafstand van 30 cm vormen ze een dichte, iets verhoogde haag. Iets verder uit elkaar geplant – ca. 45 cm – zullen ze zich als kussenvormende planten gedragen.
Hoe plant ik Wave Petunia’s het beste in bakken?

Voor weelderige, mooi volle bloembakken zet u 3 planten in een 25 tot 30 cm container, hanging basket of plantenbak. In grotere bakken hebt u wat meer planten nodig voor een aantrekkelijke, goed geproportioneerde beplanting.

Wat is de beste toepassing voor Wave petunia’s?

Wave petunia’s kunnen op elke zonnige standplaats geplant worden. Ze presteren buitengewoon goed in de tuin, maar passen ook prima in hanging baskets, grote plantbakken en balkonbakken.

Kan ik mijn Wave Petunia’s opnieuw planten? En groeien ze dan opnieuw het volgende jaar?

Wave Petunia’s werden eigenlijk ontwikkeld om slechts één maal te worden geplant tijdens het seizoen, waarna ze bij de eerste vorst mogen afsterven. In zeer zachte klimaten kunnen Wave Petunia’s de hele winter door groeien en bloeien. In de regel komt echter in het late najaar en in de winter vorst voor en zullen de Wave petunia’s gaan vriezen en de winter dus niet overleven, zeker niet in bakken en manden. Het is daarom aan te raden elk voorjaar opnieuw te starten met nieuwe jonge planten, om van petunia’s te kunnen genieten die beste prestaties leveren!

Moet ik de verwelkte bloemen verwijderen van mijn Wave petunia planten?

Wave petunia’s hebben weinig verzorging nodig; u hoeft de planten niet terug te snoeien en het is overbodig uitgebloeide bloemen te verwijderen. Deze zullen uitdrogen en vanzelf van de plant vallen, terwijl het hele seizoen door nieuwe bloemen verschijnen.

Moeten Wave petunia’s "getopt" worden?

Indien ze zoals aanbevolen op een standplaats in de volle zon groeien (minstens 5 - 6 uur per dag) en regelmatig water en bemesting krijgen (één keer per week met vloeibare meststof of langzaamwerkende voeding volgens de instructies op de verpakking), hoeven Wave petunia’s normaalgesproken niet worden getopt.

Hoe goed kunnen Wave petunia’s tegen de hitte?

Hoe beter de plant reeds is geworteld, des te beter hij tegen de hitte kan. Plant Wave petunia’s indien mogelijk vroeg genoeg om ze de kans te geven een sterk wortelstelsel te ontwikkelen voordat het echt warm wordt.

Als ik mijn Wave petunia’s op een zonnige plek in huis zet, kunnen ze dan de winter overleven?

Wave petunia’s presteren echt het beste wanneer ze in de zomermaanden buiten worden uitgeplant. Wave petunia’s kunnen, net als veel andere eenjarige zomerbloeiers, moeilijk omgaan met de omstandigheden binnenshuis, zelfs op een zonnige plek. Het is daarom aan te raden elk voorjaar opnieuw te starten met nieuwe jonge planten, alleen dan krijgt u petunia’s die de beste prestaties leveren!

Moet ik rond mijn Wave petunia’s mulchen?

De toepassing van een laag mulch beschermt de wortels en zorgt dat de bodem beter vocht vasthoudt; Wave petunia’s ontwikkelen zich echter tot een dicht aaneensluitend kleurentapijt, wat hetzelfde effect heeft.

 

Wanneer moet ik mijn Wave Petunia’s water geven en bemesten?

Laat uw Wave Petunia’s nooit helemaal uitdrogen tussen twee watergiften. De planten hebben flink wat water nodig, maar vergeet niet dat zowel bloembedden als -bakken altijd goed moeten kunnen ontwateren en dat bakken sneller uitdrogen dan bloemperken in de vollegrond. Geef uw planten liefst ‘s morgens water, zodat het blad voor de avond kan opdrogen.

Wave Petunia’s hebben en grote behoefde aan voedingsstoffen en zijn dus grote "eters"! Hongerige Wave Petunia’s zullen nimmer hun volle potentieel bereiken. Voeg elke 10 tot 14 dagen wat vloeibare mest aan het water toe of gebruik een combinatie van vloeibare en langzaamwerkende meststof. Volg de instructies op de verpakking altijd zo nauwkeurig mogelijk.

Insecten vreten mijn Wave petunia’s! Wat moet ik doen?

We raden u aan een voor de tuin geschikt bestrijdingsmiddel aan te schaffen dat bedoeld is voor petunia’s of  bloeiende planten in het algemeen. Als u de instructies op de verpakking nauwkeurig volgt zal dit het probleem zeer waarschijnlijk oplossen.

Ik zie zwarte vlekken op de bladeren van mijn Wave petunia’s. Wat betekent dit?

Bekijk de bladeren eerst van heel nabij om vast te stellen of dit inderdaad vlekken zijn of eventueel wat vuil of misschien zelfs zaden van de plant. De vlekken kunnen door insecten zijn veroorzaakt en mogelijk is behandeling met een bestrijdingsmiddel nodig. Vraag een expert om het insect te bestemmen en wat de beste tegenmaatregel is.

Mijn Wave petunia’s gaan dood! Wat is het probleem?

We raden u aan om elk jaar de beplanting van uw bloemperken af te wisselen en alle potgrond in bakken en manden geheel te vervangen. Wij hebben vastgesteld dat deze eenvoudige voorzorgsmaatregel het verlies van planten tot een minimum terugbrengt. Wave petunia’s hebben minstens zes uur volle zon nodig om het beste te kunnen presteren.
Wave petunia’s hebben en grote behoefde aan voedingsstoffen en zijn dus grote "eters"! Meng zo mogelijk een eetlepel droge of langzaamwerkende meststof door de potgrond of in het plantgat bij het planten van Wave petunia’s. Op die manier kan de plant constant over voedsel beschikken tijdens de groei. Indien u een standaard meststof gebruikt, kunt u proberen tweemaal zo vaak als normaal bij te mesten om nieuwe groei te bevorderen. Het kan echter 10 tot 14 dagen duren, zelfs als u de hoeveelheid bemesting verhoogd, voordat u opvallend meer groei kunt constateren in de gehele plant.

Zorg er ook voor dat de grond voldoende vochtig blijft. De planten mogen nooit dusdanig uitdrogen dat ze slap worden. Slap hangen is niet alleen een teken dat de plant water behoeft, maar kan er tevens op duiden dat de wortels aan het afsterven zijn. De beste methode om te bepalen of de plant water nodig heeft is simpelweg een vinger zo ver mogelijk in de potgrond te steken. Als de aarde nog vochtig aanvoelt hoeft u geen water te geven. Tijdens de warmste zomermaanden is het soms nodig om elke dag water te geven, bij kleinere bakken zelfs tweemaal per dag. Controleer op insectenvraat. Gebruik het voor dat specifieke schadelijke insect aanbevolen insecticide of enig ander plantenbestrijdingsmiddel dat u verkiest.

Indien u met al het bovenstaande advies hebt rekening gehouden en uw planten nog steeds niet optimaal presteren is het misschien een goed idee om een van uw planten aan een kweker in de buurt te laten zien. Daar kan men u mogelijk verder helpen. U kunt ook een andere plaatselijke deskundige om raad vragen.

Mijn Wave Petunia’s groeien niet zoals ik verwachtte. Hebt u enig idee waarom?

U moet zich hierbij twee dingen goed bedenken: de natuurlijke groeiwijze van de aangeschafte plant en de manier waarop u deze water geeft en bemest.

Zoals u weet zijn er verschillende series Ride The Wave Petunia’s, met allemaal verschillende groeiwijzen. Controleer het etiket om te zien of u inderdaad de Wave serie hebt die u dacht te kopen. Voor meer informatie, ga naar de ‘Welke Wave is dit?’ afdeling van deze website.

Het kan echter ook afhankelijk zijn van de hoeveelheid meststof die u de planten toedient. Het kan niet vaak genoeg gezegd worden dat Wave Petunia’s hongerige planten zijn die veel voeding nodig hebben om zich te ontwikkelen tot weelderige sterke planten. Als uw Wave petunia’s in de vollegrond zijn geplant kunnen deze ook voeding uit de bodem halen en hoeft u ze slechts ongeveer elke twee weken bij te mesten. Uiteraard hebben planten in bakken en hanging baskets meer bijmesten nodig – soms wel twee maal per week in de zomer.

Mijn Wave petunia’s beginnen zaad te vormen. Waarom gebeurt dit?

Het is heel normaal dat Wave petunia’s zaad vormen, maar zo lang u blijft bemesten en watergeven zullen ze gewoon doorgroeien en -bloeien.

Als u het bijmesten van de planten voortzet zullen ze binnen 2 weken opnieuw gaan groeien. Mochten ze er wat "mager" uit gaan zien dan kunt u ze het beste een paar centimeter terugknippen, mits u maar doorgaat met twee maal per week bijmesten. Het zal waarschijnlijk minstens 10 tot 14 dagen duren voordat u duidelijk verbetering ziet.

Wat moet ik doen als het blad geel wordt?

Als dit gebeurt bij uw Wave petunia planten, dan kan het een teken zijn dat de planten meer bemesting nodig hebben. Het is aanbevolen om elke 10 tot 14 dagen een regelmatige gift oplosbare meststof toe te dienen. Toevoegen van langzaamwerkende meststof bij het planten is tevens bevorderlijk voor de ontwikkeling van de plant, al zal deze tegen het eind van de zomer wel uitgewerkt zijn. Het is aan te raden om het hele groeiseizoen door een oplosbare meststof te geven, zelfs wanneer u al een langzaamwerkende hebt gebruikt.

Kan ik de zaden van mijn Wave petunia’s verzamelen en volgend jaar zaaien?

Aangezien Wave petunia’s "hybriden" zijn – een kruising van twee "ouder" planten voor het verkrijgen van een specifieke "afstammeling" – zijn de planten die u elk jaar in het tuincentrum koopt echt volkomen uniek. Zaden van Wave petunia’s zullen niet uitgroeien tot dezelfde Wave planten en het is zeer waarschijnlijk dat ze ook niet op dezelfde wijze presteren.

Het is daarom aan te raden elk voorjaar opnieuw te starten met nieuwe jonge planten, voor petunia’s die de beste prestaties leveren!

Waarom zijn er geen gele Wave petunia’s? Kan ik die kleur in de toekomst verwachten?

Het is heel moeilijk om gele petunia’s te veredelen en nog moeilijker om ervoor te zorgen dat de planten een goed spreidende groeiwijze hebben net als de rest van de Wave-serie. Wij werken constant aan het ontwikkelen van een gele variëteit voor de Wave Familie en wij zullen het zeker groots aankondigen zodra wij daarin geslaagd zijn en de gele soort kan worden geïntroduceerd.

Wave Petunia’s zijn er in andere unieke kleuren, zoals Blue en Salmon, dus u hebt ruime keuze totdat de gele soort wordt onthuld!