Succesvolle hangmanden

Succesvolle hangmanden

Hangmanden beplanten met Wave


Iedereen heeft ze gezien – en iedereen wil ze hebben! Grote, welige hanging baskets met petunia’s of violen die aan stratenlantarens hangen of in prachtige kleurencascades van de veranda of het balkon van de buren vloeien. Wave laat zich uitstekend toepassen in hanging baskets en terraspotten, vanwege haar gemakkelijk uitwaaierende kleur.

Voor het creëren van zulke mooie hanging baskets en bloembakken dient u zich aan een aantal regels te houden die ervoor zorgen dat de planten zich optimaal ontwikkelen:

  • Beplant de bak of mand niet te dicht opeengepakt.
  • Bemesting is essentieel.
  • Bloembakken drogen sneller uit dan een border.
  • Goede afwatering is voorwaarde.
  • Wave planten hebben zon nodig.

Beplant de bak of mand niet te dicht opeengepakt.

Een paar planten is meestal meer dan voldoende! Wij raden aan niet meer dan 3 Wave planten per 25-30 cm pot of mand te gebruiken. Voeg meer planten toe alnaargelang u een grotere pot of bak gebruikt. Te veel planten in een te kleine bak resulteert er in dat uw Wave Petunia’s of Cool Wave Viooltjes moeten vechten om het voedsel dat ze nodig hebben om te kunnen uitspreiden en over de rand van de pot te groeien. Geef ze de ruimte en u zult er verstelt van staan hoe snel ze die opvullen!


Bemesting is essentieel.

Wave planten zijn groeikrachtig en hongerig. Voor het ontwikkelen van bloemen hebben ze volop energie en dus voedsel nodig. Het iets vergelen van de bladeren is een duidelijk teken dat uw plant een dosis vloeibare of korrelmest nodig heeft. Het regelmatig toevoegen van meststof aan het gietwater (ongeveer elke 10-14 dagen) is een goede gewoonte en zorgt voor tevreden planten die het hele seizoen lang hun bloemen tentoonspreiden.


Bloembakken drogen sneller uit dan een border.

Wanneer u uw Wave planten in bloembakken aanplant dan kunnen de wortels niet zelf voor hun vochtopname zorgen en zijn volledig van u afhankelijk voor water. Tijdens hete zomerdagen kan het nodig zijn een pot of bak zelfs twee maal per dag van water te voorzien. Wave petunia’s en Cool Wave violen kunnen wat uitdrogen tussen watergiften verdragen, maar laat de bak niet zo droog worden dat de planten slap gaan hangen. Een goede manier om de vochtigheidsgraad te testen is een vinger in de potgrond te steken. Als de grond droog aanvoelt tot onder in de pot dan is het tijd om water te geven. Het gewicht van de pot geeft ook aan wanneer het tijd is om water te geven. Een lichte, gemakkelijk op te pakken mand of pot heeft waarschijnlijk een flinke dompelbeurt nodig. Een iets zwaarder mandje betekent dat de wortels al het benodigde hebben.


Goede afwatering is voorwaarde.

Naast al dit watergeven en voeden is het belangrijk niet te vergeten dat Wave planten tevens goede drainage behoeven. Natte of volledig verzadigde wortels zullen tot rotting overgaan en uw planten blootstellen aan ziektes. Zorg er dus voor dat er voldoende drainagegaten in de bodem van uw pot of bak zitten, zodat een teveel aan water kan weglopen. U wilt de plantenwortels immers niet laten verdrinken!


Wave planten hebben zon nodig.

Kies een plek voor uw hanging basket of bak waar de zon minstens 6 uur per dag schijnt. Petunia’s zijn echte zonaanbidders die er alleen op hun voordeligst uitzien en het beste presteren als ze voldoende zonne-energie krijgen.

Wave soorten zijn ook fantastische planten voor gemengde plantenbakken!